28 Haziran 2011 Salı


fotoğraf: hüseyin özdemir

Sulukuleli selamı: Onlar bizden!

"Gypsy punk" grubu Gogol Bordello dün Sulukule"ye destek ziyaretindeydi. Kim olduklarını merak eden mahalleliye iki kelime yetti

Dünyaca ünlü ‘gypsy punk’ grubu Gogol Bordello, kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan Sulukulelilere destek olmak için dün Neslişah Mahallesi’ndeydi. Grubun solisti Eugene Hutz, geçen pazar günü Santralistanbul’da verdikleri konserde, “İstanbul’la ilgili, sizin şehrinizle ilgili üzücü bir şey söylemek istiyorum. Sulukule’yle ilgili... Sulukule’de olanlar dünyanın her yerinde oluyor. İnsanları yerlerinden sürüp daha fazla McDonalds, daha fazla otel zinciri mi istersiniz? Yoksa tarihinizi, kültürünüzü korumak, sürdürmek mi? Seçim sizin... “ diyerek ‘Baro Foro’ adlı şarkılarını Sulukule halkı için söylemiş, bu mahalleyi ziyaret edeceklerine söz vermişti.

‘Para değil kültür önemlidir’

Grup üyeleri Sulukule’ye destek olmaya tam kadro geldi. Solist Eugene Hutz, gitarist Vlad Solofar, akordiyoncu Sasha Kazatchkoff, perküsyoncu Eliot Ferguson ve kemancı Sergei Riabtsev sanki her gün yürüdükleri sokaklardan geçercesine, etraflarında koşuşturan çocuklarla şakalaşıp mahalle halkını selamlayarak, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nde soluklanıp çay içtiler.
Sulukule’de yaşıyor olmamalarının, bu acıyı anlamadıkları anlamına gelmediğini, kendilerini de Sulukule’nin, bu kültürün bir parçası gibi hissettiklerini söyleyen Hutz, “Dünyanın her yerinde bu tip olaylar oluyor. Hükümetler kültürü nasıl koruyacaklarını bilmiyor. Ama biz, şehrin gerçek sahipleri kültürlerimize sahip çıkmalıyız. İstanbullular, Sulukule halkının derdiyle ilgilenmeli. Gördüğüm kadarıyla İstanbul halkı bu olaya uzak duruyor. Buraya turist gelmesini istiyorsanız kültürünüzü korumalısınız. Paranın hâkim olduğu bir düzen kısa vadede güzel görünür ama uzun vadede önemli olan para değil kültürdür. Rusya’da önemli bir kültür olayı olduğunda Roman müzisyenler çağrılır, çünkü çok yeteneklidirler. Siz de bu yetenekli ve neşeli insanların kültürlerini korumalarına yardımcı olmalısınız” diye konuştu.
Dernek Başkanı Şükrü Pündük de böyle ünlü ve başarılı bir grubun mahallelerini ziyaret etmesinin, sorunlarını tüm dünyanın duyması açısından mutluluk verici olduğunu söyleyerek, “Dünyanın en uzak köşelerine sesimizi duyurduk ancak kendi ülkemizde sesimizi duymuyorlar. Biz burada doğduk, büyüdük. Başka bir yerde yapamayız. Devletin bize önerdiği projeye de bir alternatif proje ürettik. Eğer bizi dinlerlerse yaşadığımız yerden kopmadan kültürümüzü devam ettirebiliriz” dedi.
Üretilen alternatif proje, Sulukule’nin eski havasını kaybetmeden yenilenmesi için bir restorasyon çalışması olacak. Proje, yakında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle de paylaşılacak.

Doğru yerdeydiler...

Dernekte içilen çaylar, yapılan sohbetlerden sonra zaten yerinde duramayan grup üyeleri ve Sulukuleliler, ellerinde gitarlar, kemanlar, darbukalar ve davullarla Küçükçeşme Sokağı’nın önünde doğaçlama bir konser verdi.
Birbirlerinin dilini bilmeyen ama ortak bir kültürün dilini müzikleriyle konuşturan bu insanlar orada birlikte çalıp söyleyerek, coğrafi mesafenin insanların birbirini anlamalarının önünde bir engel olmadığının en güzel örneğini sergilediler. Grubun nerden geldiğini, kim olduğunu anlamaya çalışan bir çocuğa, kemanıyla gruba eşlik eden bir başkası en güzel cevabı verdi aslında: “Onlar bizden!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder