
Faslı hip hop sanatçısı Master Mimz 'Back down Mubarak' adlı bir şarkı yaptı. Şarkıyı dünya radyolarında ilk kez Açık Radyo çaldı. Devrime hip hop desteği atan Master Mimz'e bağlandım...
Bu şarkıyı yapmaya nasıl karar verdiniz?
Mısır’da protestolar başladığında bir şey yapmam gerektiğini düşündüm ve bu şarkıyı yaptım. İlk başta yayımlamaya çekindim. Olaylar geliştikçe Mısır halkının sesini duyurmak ve gençlerin konuya bakışını yansıtmak konusunda sorumluluk hissetmeye başladım. Bazıları Facebook profil fotoğrafını değiştirdi, kimisi duvarına bir şeyler yazdı . Ben de bildiğim işi yapıp bu şarkıyı yazdım. Şarkının sadece Mısırlı değil Tunuslu devrimci gençlerin de enerjisini yansıtmasını istedim. Bu yüzden Ludacris’in ‘Number One Spot’ adlı ‘beat’lerini kullandım.
Ortadoğu’da yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bunun çok uzun süredir devam eden bir süreç olduğunu düşünüyorum. Son iki haftadır izlediklerimiz tamamen insani içgüdüden kaynaklanıyor. Her yaştan, cinsiyetten, inançtan ve meslekten insan, ihtiyaçlarının karşılanması için isyan ediyor. Kaybetmeye, eğitimli ve zeki oldukları halde işsiz olmaya, bir ülkeleri olduğu halde başka ülkelere göç etmek zorunda kalmaya, ülkelerinin üçüncü, beşinci, bilmem ne diye derecelendirilmesine isyan ediyorlar. Bu halk politikacılarına çok şans verdi. Ama artık bu sesi duymazlıktan gelemeyiz. Bugün sıçramak ve yükselmek için çok önemli bir gün.
Fas kökenli olarak bu coğrafyada olanlara karşı hissiyatınız nedir?
Bizler eğitimli ve deneyimli insanlarız. Bu ülkelerde yaşayan insanların çoğu yurtdışında eğitim görüyor, interneti kullanıyor yani cahil filan değiller. Olaylara farklı açılardan bakmak, yaşananları her yönüyle değerlendirmek gibi refleksleri var. Batının sandığı gibi, cahil, içedönük ve tembel değiller. Özellikle gençlerin muhteşem bir enerji ve dönüştürme gücü var. Risk almaktan çekinmiyorlar. Kaybedecek bir şeyimiz olmadığını söylemek üzücü ama durum budur. Bu yüzden de istediğimizi alana dek mücadele ederiz. İstediğimiz de daha özgür ve daha adil bir sosyal düzen. Önemli olan şu ki, ben Londra’da yaşayan bir Faslıyım ve bugün olanlar hakkında mesela Türkiye’de benimle aynı duyguları paylaşan kişilerle konuşabiliyorum. Bence bu Mısır’da olanların neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Ortadoğu’da kadınların Batı ülkelerine göre geri kaldığı, sokakla ilişkisi olmadığı düşünülür. Mısır’da gördük ki kadınlar bu devrimin öncüsü…
Bu devrimi Mısırlı erkekler, kadınlar, çocuklar birlikte yapıyor. Bence tüm devrimlerde kadınlar hep ön saflardadır. Çünkü çok cesurlar, zorluklardan yılmıyorlar. Tunuslu ve Mısırlı kadınlar hepimize ilham verdi. Yüzlerine bakınca acıyı ve tutkuyu görebiliyorsunuz.
’Back down Mubarak’ adlı şarkınızı dünyada ilk çalan radyo Türkiye’den Açık Radyo oldu değil mi?
İstanbulda yaşayan bir arkadaşım şarkıyı Facebook’ta paylaşmış. Açık Radyo’dan birisi de bu videoyu görmüş ve radyoda çalmış. Türkiye benim için çok özel çünkü şarkıyı radyoda ilk çalan ülke oldu ve bir anda çok iyi tepkiler aldım. Ayrıca Türkiye’den sevdiğim pek çok müzisyen var. Arkadaşım Ceza, Bandista ve Pinhani’yi dinletti. Çok sevdim. Cartel’in ne dediğini anlamasam da ritim ve sound’unu çok severim.
Master Mimz kimdir?
Myriam Bouchentouf, namı diğer Master Mimz, 1985 Kazablanka doğumlu. 2 Pac, Nirvana, Amr Diab, Daft Punk, Madonna ve Fugees dinleyerek büyümüş. Tarkan dinlediği bir dönem de olmuş. Ailesi dışarı çıkmasına pek izin vermediği için konserlere gidemezmiş. “Evden okula okuldan eve” diye tanımlıyor ilk gençliğini. O da kaçışı müzikte bulmuş. 18 yaşına gelince Montreal’e taşınmış. Söz Master Mimz’de: “McGill Üniversitesi’nde okudum. Orada farklı kültürlerden insanlarla tanıştım ve dünyaya bakışım değişti. Okuldan sonra eğitimime devam etmek için Londra’ya taşındım. Londra’da bir gece arkadaşımla hip hop ve rap çalan bir karaoke bara gittik. Jay-Z’nin ‘Big Pimpin’ini söyledim ve herkes çok sevdi. O ana kadar rap söyleyebildiğimi filan bilmiyordum. Benim için de sürpriz oldu. Sonra sık sık o kulübe gittim ve orada şarkı söyledim. İnsanlar beni önce o kulüpte tanıdılar. Sonra sokakta, metroda... Bir anda Londra’da tanınan bir rap yıldızı oldum. Rap dünyasında bir kadın olarak varolmanın zor olacağını düşünürdüm ama zorlanmadım. Başlangıçta rap yaptığımı ailemden ve arkadaşlarımdan sakladım. Rap’in kötü bir imajı vardı sanki. Kasım 2010’da yapımcı Sterling Reigns beni dinlemiş ve stilimi beğenmiş. Birlikte bir single kaydettik. 17 Şubat’ta iTunes’ta olacak. Adı ‘I C U (Rub Off)’. Bu yıl bir albüm çıkarmayı planlıyoruz. Faslı bir rap7çinin Londra ya da Amerika’da kabul görmesi çok anlamlı. Sosyal medya sayesinde bugün hayaller daha kolay gerçekleşiyor sanki.
Elif Türkölmez
10.02.2011
Radikal Hayat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder